Анотація курсу
Метою викладання навчальної дисципліни «Технологія зберігання та переробки продукції рослинництва» є формування у майбутніх фахівців необхідних теоретичних знань, практичних навичок і професійних компетенцій зі зберігання та переробки продукції рослинництва, які є основою стабільного збереження врожаю заданої якості.
Основними завданнями навчальної дисципліни є засвоєння теоретичних основ зберігання та переробки продукції рослинництва, набуття практичних навичок визначення її якісних показників, оволодіння знаннями які дозволяють прогнозувати можливі зміни якості продукції рослинництва; розробляти заходи, що зменшують втрати продукції під час зберігання до мінімуму та поліпшують якість рослинницької сировини і переробленої продукції.
Згідно з вимогами освітньо-професійної програми здобувачі повинні
знати:
· природу втрат продукції рослинництва;
· режими і способи зберігання продукції рослинництва;
· технологію післязбиральної обробки зернової, технічної, плодовоовочевої продукції;
· основні принципи зберігання продукції рослинництва;
· методики визначення якості продукції рослинництва;
· біологічні (фізіологічні) особливості кожної рослинницької продукції як об’єкта зберігання;
· особливості продукції рослинництва як об’єкта переробки;
· основи технологій переробки рослинницької продукції;
· особливості готової (переробленої) продукції як об’єктів зберігання;
вміти:
· визначати потребу в сховищах, складати план закладання зерна різного цільового призначення в сховища;
· здійснювати контроль за післязбиральною обробкою та зерновою продукцією у процесі тривалого зберігання;
· контролювати якість сировини технічних культур;
· здійснювати контроль у процесі тривалого зберігання картоплі, овочів, плодів, ягід;
· здійснювати контроль якості готової продукції.
Компетентності:
· уміння застосовувати знання та розуміння фізіологічних процесів, що відбуваються в зернових масах, овочах і плодах під час зберігання для розв’язання виробничих технологічних задач;
· здатність обґрунтовувати спосіб первинної обробки продукції рослинництва та режими її зберігання;
· уміння визначати терміни збирання, складати графіки реалізації, закладання на зберігання чи переробки плодовоовочевої продукції;
· здатність виявляти і застосовувати новітні прийоми в технології зберігання та переробки продукції рослинництва;
· володіти методиками визначення якості продукції рослинництва відповідно до діючих стандартів;
· критичне осмислення основних теорій, принципів, методів і понять у навчанні та професійній діяльності в галузі зберігання та переробки продукції рослинництва.

Анотація курсу
Метою викладання навчальної дисципліни «Технологія зберігання та переробки продукції рослинництва» є формування у майбутніх фахівців необхідних теоретичних знань, практичних навичок і професійних компетенцій зі зберігання та переробки продукції рослинництва, які є основою стабільного збереження врожаю заданої якості.
Основними завданнями навчальної дисципліни є засвоєння теоретичних основ зберігання та переробки продукції рослинництва, набуття практичних навичок визначення її якісних показників, оволодіння знаннями які дозволяють прогнозувати можливі зміни якості продукції рослинництва; розробляти заходи, що зменшують втрати продукції під час зберігання до мінімуму та поліпшують якість рослинницької сировини і переробленої продукції.
Згідно з вимогами освітньо-професійної програми здобувачі повинні
знати:
· природу втрат продукції рослинництва;
· режими і способи зберігання продукції рослинництва;
· технологію післязбиральної обробки зернової, технічної, плодовоовочевої продукції;
· основні принципи зберігання продукції рослинництва;
· методики визначення якості продукції рослинництва;
· біологічні (фізіологічні) особливості кожної рослинницької продукції як об’єкта зберігання;
· особливості продукції рослинництва як об’єкта переробки;
· основи технологій переробки рослинницької продукції;
· особливості готової (переробленої) продукції як об’єктів зберігання;
вміти:
· визначати потребу в сховищах, складати план закладання зерна різного цільового призначення в сховища;
· здійснювати контроль за післязбиральною обробкою та зерновою продукцією у процесі тривалого зберігання;
· контролювати якість сировини технічних культур;
· здійснювати контроль у процесі тривалого зберігання картоплі, овочів, плодів, ягід;
· здійснювати контроль якості готової продукції.
Компетентності:
· уміння застосовувати знання та розуміння фізіологічних процесів, що відбуваються в зернових масах, овочах і плодах під час зберігання для розв’язання виробничих технологічних задач;
· здатність обґрунтовувати спосіб первинної обробки продукції рослинництва та режими її зберігання;
· уміння визначати терміни збирання, складати графіки реалізації, закладання на зберігання чи переробки плодовоовочевої продукції;
· здатність виявляти і застосовувати новітні прийоми в технології зберігання та переробки продукції рослинництва;
· володіти методиками визначення якості продукції рослинництва відповідно до діючих стандартів;
· критичне осмислення основних теорій, принципів, методів і понять у навчанні та професійній діяльності в галузі зберігання та переробки продукції рослинництва.
Даний курс містить такі тематичні модулі:
1. Технологія зберігання продукції рослинництва.
2. Основи технології переробки зернових і олійних культур.
3. Особливості зберігання картоплі, овочів і плодів.
4. Основи технології переробки овочів, фруктів і картоплі.
На вивчення навчальної дисципліни відводиться 135 годин/ 4,5 кредитів ECTS.
Вид підсумкового контролю – іспит.

Анотація курсу
Програмою дисципліни «Технологія виробництва продукції плодоовочівництва»
передбачено вивчення овочевих, плодових і ягідних культур, технології їх
вирощування, їх місце і роль у екосистемі, зв’язки з факторами навколишнього
середовища, отримання практичних умінь та навичок з овочівництва та
плодівництва.
Даний курс складається з двох частин – систематика, біологія, екологія та технологія вирощування овочевих культур (предметом вивчення якого є класифікація, особливості та технології вирощування овочевих культур) та систематика, біологія, екологія та технологія вирощування плодових культур (предмет вивчення – біолого-морфологічні ознаки, технологія вирощування плодових культур).
Мета та цілі курсу
Мета вивчення дисципліни – ознайомити студентів із розвитком овочівництва і плодівництва, основними сортами овочевих і плодових культур, технологіями їх вирощування, формування у студентів практичних умінь та навичок з технологій виробництва плодів та овочів.
Результати навчання (компетентності)
У результаті вивчення даної навчальної дисципліни студент повинен
знати:
- морфологічні ознаки і біологічні особливості, способи розмноження і класифікацію овочевих та плодових культур;
- розрізняти основні сорти овочевих та плодових культур згідно з реєстром сортів рослин України;
- механізми адаптації рослин до змін умов навколишнього середовища;
вміти:
- застосовувати сучасні технології вирощування високих екологічно чистих урожаїв плодів та овочів;
- формувати умови ефективного використання факторів росту і розвитку рослин (світла, тепла, вологи, повітря, мінеральних сполук);
- визначати основні овочеві культури за насінням, сходами і продуктивними органами;
- оцінювати фізіологічний стан рослин і створювати умови для успішного їх росту, розвитку та формування максимально можливого врожаю; здійснювати біологічний контроль за станом насаджень;
- розробляти шляхи і способи покращення якості продукції та заходи щодо її підтримання;
- розробляти, удосконалювати і реалізовувати прогресивні технології вирощування продукції плодових і овочевих культур;
- застосовувати сучасні технології збирання плодів та овочів.
