Анотація курсу
Метою викладання навчальної дисципліни «Технологія зберігання та переробки продукції рослинництва» є формування у майбутніх фахівців необхідних теоретичних знань, практичних навичок і професійних компетенцій зі зберігання та переробки продукції рослинництва, які є основою стабільного збереження врожаю заданої якості.
Основними завданнями навчальної дисципліни є засвоєння теоретичних основ зберігання та переробки продукції рослинництва, набуття практичних навичок визначення її якісних показників, оволодіння знаннями які дозволяють прогнозувати можливі зміни якості продукції рослинництва; розробляти заходи, що зменшують втрати продукції під час зберігання до мінімуму та поліпшують якість рослинницької сировини і переробленої продукції.
Згідно з вимогами освітньо-професійної програми здобувачі повинні
знати:
· природу втрат продукції рослинництва;
· режими і способи зберігання продукції рослинництва;
· технологію післязбиральної обробки зернової, технічної, плодовоовочевої продукції;
· основні принципи зберігання продукції рослинництва;
· методики визначення якості продукції рослинництва;
· біологічні (фізіологічні) особливості кожної рослинницької продукції як об’єкта зберігання;
· особливості продукції рослинництва як об’єкта переробки;
· основи технологій переробки рослинницької продукції;
· особливості готової (переробленої) продукції як об’єктів зберігання;
вміти:
· визначати потребу в сховищах, складати план закладання зерна різного цільового призначення в сховища;
· здійснювати контроль за післязбиральною обробкою та зерновою продукцією у процесі тривалого зберігання;
· контролювати якість сировини технічних культур;
· здійснювати контроль у процесі тривалого зберігання картоплі, овочів, плодів, ягід;
· здійснювати контроль якості готової продукції.
Компетентності:
· уміння застосовувати знання та розуміння фізіологічних процесів, що відбуваються в зернових масах, овочах і плодах під час зберігання для розв’язання виробничих технологічних задач;
· здатність обґрунтовувати спосіб первинної обробки продукції рослинництва та режими її зберігання;
· уміння визначати терміни збирання, складати графіки реалізації, закладання на зберігання чи переробки плодовоовочевої продукції;
· здатність виявляти і застосовувати новітні прийоми в технології зберігання та переробки продукції рослинництва;
· володіти методиками визначення якості продукції рослинництва відповідно до діючих стандартів;
· критичне осмислення основних теорій, принципів, методів і понять у навчанні та професійній діяльності в галузі зберігання та переробки продукції рослинництва.
Даний курс містить такі тематичні модулі:
1. Технологія зберігання продукції рослинництва.
2. Основи технології переробки зернових і олійних культур.
3. Особливості зберігання картоплі, овочів і плодів.
4. Основи технології переробки овочів, фруктів і картоплі.
Вид підсумкового контролю – іспит.
Анотація знань
Мета –є набуття знань і навиків з питань стандартизації й сертифікації, оцінки технологій за показниками якості одержуваної сировини, сучасних методів зберігання, транспортування, первинної і поглибленої переробки сільськогосподарської продукції, необхідних спеціалісту агропромислового комплексу.
Завдання формування наукових знань і розумінь про природу об’єкту, який зберігається, які забезпечать прогнозування якісних змін властивостей продукції рослинництва під час зберігання, обґрунтування і розробку відповідних заходів по якісному поліпшенню збереженості та їх практичне втілення.
У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен
знати:
1 – основні поняття про об`єкт зберігання;
2 – властивості та хімічний склад зерна овочів, плодів;
3 –закономірності фізичних, фізіологічних і біохімічних процесів під час зберігання ;
4 – режими методи і способи зберігання продукції ;
5 – правила післязбиральної обробки , які забезпечують товарну якість продукції;
6 – методики визначення якості зернових різного цільового призначення, олійних, зернових, зернобобових, круп’яних культур і плодоовочевої продукції;
7 – основи технології переробки і зберігання рослинницької продукції
8 – особливості готової (переробленої) продукції як об`єктів зберігання.
вміти:
1 – рекомендувати технологію післязбиральної обробки зернової маси, плодоовочевої продукції, яка надходить після збирання;
2 – здійснювати контроль за післязбиральною обробкою та зерновою продукцією та у процесі її тривалого зберігання;
3 –вміти проводити розрахунки за реалізовану продукцію (зерно і продукти його переробки, овочів та плодів та продуктів їх переробки),навчитися визначати збиток ( природні втрати) зерна, картоплі, овочів і плодів під час їх зберігання;
4 – здійснювати контроль у процесі тривалого зберігання зерна, овочів, плодів, ягід.
На вивчення навчальної дисципліни відводиться 90 годин 3 кредити ЄКТС.
Компетентності:
Інтегральна компетентність. Здатність розв’язувати складні фахові задачі та практичні проблеми в галузі сільськогосподарського виробництва, що передбачає застосування теорій та методів відповідної науки і характеризується комплексністю та відповідністю зональних умов.
Загальні компетентності.
1.Здатність демонструвати знання і розуміння дисциплін професійної підготов-ки (технології зберігання і переробки продукції рослинництва та ін.) в обсязі, необ-хідному для спеціалізованої професійної роботи у галузі сільськогосподарського виробництва,
2.Формування в майбутніх спеціалістів професійних, світоглядних і громадянських якостей, морально-етичних цінностей, які визначать здатність здобувача вищої освіти здійснювати навчальну та подальшу професійну діяльність.
Спеціальні (фахові) компетентності
1.Здатність виявляти і застосовувати інноваційно новітні прийоми, заходи, засоби для отримання високоякісної, екологічно безпечної, сільськогосподарської продукції в процесах виробництва, переробки, зберігання та реалізації.
2.Здатність оцінювати якість сільськогосподарської продукції з урахуванням біохімічних показників та визначати спосіб її зберігання та переробки.
3. Готовність реалізовувати технології виробництва, зберігання та переробки плодів, овочів та іншої продукції рослинництва.
Данний курс має такі тематичні модулі:
1 Загальні принципи зберігання і консервування продукції рослинництва. Зберігання
зернових має різного цільового призначення. Основи технології переробки
зернових та олійних культур.
2 Режими та способи зберігання зерна.
3 Особливості плодоовочевої продукції, як об`єкта зберігання
На вивчення навчальної дисципліни відводиться 90 годин/3 кредити ECTS
Вид підсумкового контролю - Залік
Анотація курсу
Метою вивчення основоположних характеристик товару, складових його споживну вартість, а також їх змін на всіх етапах руху товару, формування у студентів системи спеціальних теоретичних знань та практичних навичок для вирішення основних завдань під час виконання товарознавчої діяльності (торгівлі, системи АПК, митниці, у товариствах споживачів, на торгових біржах та ін.)
Основними завданнями:
- чітке визначення основоположних характеристик, складових споживної вартості;
- встановлення принципів і методів товарознавства, що обумовлюють його наукові основи;
- оволодіння студентами методами і засобами об`єктивної оцінки якості плодоовочевої продукції, виявляти найважливіші показники щодо вивчення сорту та рівня якості, методів визначення якості продукції;
- систематизація товарів шляхом раціонального застосування методів класифікації і кодування;
- забезпечення якості і кількості товарів на різних етапах їх технологічного циклу шляхом обліку формуючих, регулюючих та зберігаючих чинників;
- встановлення видів товарних втрат, причин їх виникнення і розробка мір по їх попередженню або зниженню.
Згідно з вимогами освітньо-професійної програми студенти повинні:
знати:
- анатомо-морфологічні, фізичні, хімічні, органолептичні, технологічної властивості свіжих плодів і овочів
вміти:
- використовувати теоретичні знання у практичних ситуаціях
- володити навічками оцінки якості товару і здійснювати технологічної єкспертізи під час приймання, зберігання, передреалізаційної товарної обробки та реалізації свіжих і перероблених плодів і овочів
- визначати якість товарів відповідно до чинної нормативної документаціі
- встановити види товарних втрат, причини їх виникнення і розробити міри по їх попередженню або зниженню
Даний курс має такі тематичні модулі:
1. Основи товарознавства як науки. Товарознавча характеристика і класифікація свіжої плодоовочевої продукції.
2. Товарознавча характеристика овочевих культур
3. Товарознавча характеристика фруктових культур
На вивчення навчальної дисципліни відводиться 90 годин – 3 кредити ЄКТС .
Вид підсумкового контролю – залік.
Анотація курсу
Метою викладання навчальної дисципліни «Технологія зберігання та переробки продукції рослинництва» є формування у майбутніх фахівців необхідних теоретичних знань, практичних навичок і професійних компетенцій зі зберігання та переробки продукції рослинництва, які є основою стабільного збереження врожаю заданої якості.
Основними завданнями навчальної дисципліни є засвоєння теоретичних основ зберігання та переробки продукції рослинництва, набуття практичних навичок визначення її якісних показників, оволодіння знаннями які дозволяють прогнозувати можливі зміни якості продукції рослинництва; розробляти заходи, що зменшують втрати продукції під час зберігання до мінімуму та поліпшують якість рослинницької сировини і переробленої продукції.
Згідно з вимогами освітньо-професійної програми здобувачі повинні
знати:
· природу втрат продукції рослинництва;
· режими і способи зберігання продукції рослинництва;
· технологію післязбиральної обробки зернової, технічної, плодовоовочевої продукції;
· основні принципи зберігання продукції рослинництва;
· методики визначення якості продукції рослинництва;
· біологічні (фізіологічні) особливості кожної рослинницької продукції як об’єкта зберігання;
· особливості продукції рослинництва як об’єкта переробки;
· основи технологій переробки рослинницької продукції;
· особливості готової (переробленої) продукції як об’єктів зберігання;
вміти:
· визначати потребу в сховищах, складати план закладання зерна різного цільового призначення в сховища;
· здійснювати контроль за післязбиральною обробкою та зерновою продукцією у процесі тривалого зберігання;
· контролювати якість сировини технічних культур;
· здійснювати контроль у процесі тривалого зберігання картоплі, овочів, плодів, ягід;
· здійснювати контроль якості готової продукції.
Компетентності:
· уміння застосовувати знання та розуміння фізіологічних процесів, що відбуваються в зернових масах, овочах і плодах під час зберігання для розв’язання виробничих технологічних задач;
· здатність обґрунтовувати спосіб первинної обробки продукції рослинництва та режими її зберігання;
· уміння визначати терміни збирання, складати графіки реалізації, закладання на зберігання чи переробки плодовоовочевої продукції;
· здатність виявляти і застосовувати новітні прийоми в технології зберігання та переробки продукції рослинництва;
· володіти методиками визначення якості продукції рослинництва відповідно до діючих стандартів;
· критичне осмислення основних теорій, принципів, методів і понять у навчанні та професійній діяльності в галузі зберігання та переробки продукції рослинництва.
Даний курс містить такі тематичні модулі:
1. Технологія зберігання продукції рослинництва.
2. Основи технології переробки зернових і олійних культур.
3. Особливості зберігання картоплі, овочів і плодів.
4. Основи технології переробки овочів, фруктів і картоплі.
На вивчення навчальної дисципліни відводиться 135 годин/ 4,5 кредитів ECTS.
Вид підсумкового контролю – іспит.